Pogovarjati se ni isto kot govoriti

S hčerko veliko pogovarjava. Včasih več govorim jaz, včasih ona… včasih imava zelo zanimive dialoge. Naj povem, da bo hčerka kmalu stara 6 mesecev :).

Opažam pa, kako so ljudje začudeni, da se “z njo pogovarjam kot z odraslim človekom”, češ saj ne razume ali pa, če že razume, saj še ne zna nič povedati nazaj. Je pa tudi nekaj takih, ki izjavijo, da so tudi oni svoje otroke “takoj obravnavali kot ljudi”. Jaz se na tako izjavo vedno pošalim, da je naša Bojevniška Princeska že od začetka mala žverca… niso torej pomembne besede, dejanja so tista, ki štejejo. Sicer pa, kako lahko otrok začne govoriti, če nas do takrat nič ne razume?

Ni pa pogovarjati se z otrokom isto, kot mu ves čas nekaj pripovedovati. Seveda nihče ni vedno razpoložen za pogovor, tudi otrok ne. A takrat ko je, mu je potrebno pustiti čas, da pove kar želi. Prav zmoti me, ko kdo hčerko nekaj vpraša in ker se v naslednji sekundi še ne oglasi, si posameznik kar sam začne odgovarjati v njenem imenu, čeprav jaz vidim, da se hčerka pripravlja, da bo iz sebe spustila glas…

Jo vedno razumem, kaj mi želi povedati? Z umom seveda ne, a če jo gledam v oči in diham zraven, ko mi nekaj zavzeto pripoveduje oziroma odgovarja, na nekem drugem nivoju sigurno sprejmem njeno sporočilo. Duši se pogovorita. Pomembno je, da jo resnično poslušam… že od prvega dne in vsak dan mi več in bolj razlaga stvari in ravno zato, ker jo poslušam in ji pustim čas, da se pripravi in odgovori, verjamem, da mi bo kaj kmalu začela razlagati stvari tako, da bo tudi um čedalje večkrat razumel, kaj želi povedati. Ona pa ve in ima občutek, da je slišana ;).

Torej ni pomembno ali je otrok star mesec dni, pol leta, leto ali več, pustimo mu čas, da se pripravi, da pove, kar želi povedati in mu čim večkrat resnično, iz srca, prisluhnimo <3…

Tina

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s