Kako otrok vidi svojo mamo?

Že kot otrok sem večkrat razmišljala, ali ze mi le zdi, ali se mami do naju s sestro res različno obnaša. Sicer nisem imela občutka, da bi imela katero od naju raje, vendar sem opažala razlike o obnašanju in to ne zgolj zato, ker sem jaz starejša. Ravno tako pa mi ni bilo jasno, kako sestra nečesa v zvezi z mami ne vidi na enak način kot jaz. Ljubezen, kot rečeno, nikoli ni bila pod vprašajem.

Ko sem sama postala mama in s spoznavanjem astrologije ter zavedanjem, da vsak dojema svet skozi svoje oči, sem se odločila raziskati, kako me kot mamo vidi oziroma bo videla Bojevniška princeska. Glede na zanimive ugotovitve, sem se odločila to deliti tudi z vami :).

Torej, znamenje in položaj Lune, v kateri je otrok rojen, ne vpliva na to, kako se mama obnaša do otroka, temveč določa to, kako otrok dojema njeno vedenje in obnašanje. Reakcija otroka na mamino obnašanje dejansko oblikuje otrokov pogled na to, kakšna njegova mama je, oblikuje edinstveno vez med njima. Vsaka otrokova reakcija na mamina dejanja pa vpliva na njeno obnašanje v prihodnosti. Četudi otrok reagira s frustracijo, jezo ali žalostjo, mama v večini primerov spremeni svoje obnašanje, da se spremeni reakcija otroka na njeno obnašanje. Se pravi, čeprav mama verjame, da ona s svojimi ravnanji in obnašanjem oblikuje odnos s svojim otrokom, ga dejansko oblikujeta oba.

Reakcije otroka na mamino obnašanje je v veliki meri določena z znakom Lune v astrološki karti. Ker Luna predstavlja potrebo po varnosti, ki je zelo močna, predvsem v prvih letih življenja, Luna določa otrokov odnos do tistega, ki mu primarno, neposredno zagotavlja to varnost – običajno je to mama. V letih zgodnjega otroštva je torej otrokovo obnašanje v veliki meri nezavedno in pod nadzorom njegove Lune. Močan temelj za celovit odnos med otrokom in mamo se torej postavi še preden ima otrok sploh priložnost, da to zavestno zazna in na to vpliva.

Brezplačno astrološko lahko izdelate na tem naslovu. Bojevniška princeska ima Luno v Biku, moja pa je v Ribah… Kje pa je vaša?

V spodnjih opisih torej lahko pogledate, kako vas otrok vidi kot mamo, ali pa preverite, če res tako dojemate svojo mamo :). Seveda so tako odnosi kot tudi astrologija zelo kompleksni in jih ne določa v celoti zgolj en detajl. Lahko pa ta (kot en izmed pomembnejših detajlov) poda malce globlji vpogled v odnos med mamo in otrokom.

Če pa vas zanima, kje je otrokova najšibkejša točka in kako jo lahko pomagate spremeniti v njegovo največjo moč, pa si lahko preberete na tem naslovu.

Vse dobro do naslednjič, Tina

__________________________________________________

Otrok z Luno v Ovnu

Otrokov odnos z mamo v tem primeru ni nikoli dolgočasen. Mama je močna, čustveno jasna in neposredna. Vendar pa ima otrok zaradi lune v Ovnu intenzivno željo, da bi bil močan voditelj, ki si sam črta svojo pot. Zato lahko mamo dojema tudi kot nekoliko oholo in s preveliko željo po nadzoru. Zaradi stalne potrebe po uveljavljanju lastnih načrtov, lahko otrok naleti na odpor svoje mame, ki se seveda ne strinja vedno z njegovimi plani. Ko otrok zazna ta odpor, se mu lahko zdi, da to mama počne namerno, le zato, da bi sabotirala njegove načrte, saj se težko zaveda tega, da mama le skrbi za njegovo varnost in dobro počutje. Torej lahko otrok, zaradi nerazumevanja maminih dejanj, še prilije olje na ogenj, kar mamo končno razjezi in jo otrok tako vidi kot antagonistično, sebično in na nek način napadalno. Bolj kot otrok pritiska, močnejša mora biti mama, da lahko postavi določene meje. Ko tak otrok odraste, bo lahko ravno skozi prizmo tega cikla njunega odnosa, videl mamo kot samozavestno, žensko z močno voljo, ki zna poskrbeti zase.

Otrok z Luno v Biku

Otrok ima v tem primeru visoka pričakovanja od svoje mame, da poskrbi za vse njegove vsakodnevne potrebe. Otrok pričakuje, da je mama zanesljiva in praktična medtem ko skrbi, da so vse njegove potrebe zagotovljene in da živi udobno življenje. Otrok dojema, da mora imeti njegovo življenje določene kvalitete in mama je tista, ki mora zadovoljiti vse praktične potrebe, da otrok te kvalitete lahko živi oziroma doseže. Ko gre tak otrok skozi življenje, na nek način pričakuje od mame oziroma prosi mamo, da mu konstantno zagotavlja, da bo njegovo življenje prijetno in zadovoljujoče. Če mama lahko zadovoljuje vse njegove potrebe brez velikih težav, jo vidi kot prijazno, dobro, zanesljivo, ki je vedno tam za njega. Če pa tega ne zmore, pa jo otrok lahko vidi kot preveč praktično, trmasto in škrto, preveč previdno z denarjem. Ker je otrokov značaj z Luno v Biku nežen in občutljiv, vendar vztrajen, je otrok mamo sposoben potisniti do njene skrajnosti, da dobi tisto kar želi. Vendar pa tak otrok mame skoraj nikoli ne pritisne toliko, da bi se njen odnos spremenil v jezo ali zagrenjenost, zato otrok mamo skoraj ves čas vidi kot prijazno.  

Otrok z Luno v Dvojčkih

Otrokova svetla, samostojna, aktivna in agilna Luna v Dvojčkih, mamo drži ves čas na preži. Tak otrok je kot pero, ki pleše v vetru in ga mama zares nikoli ne more ujeti. Mama po navadi hitro spozna, da je brez pomena, da takega otroka skuša omejevati in mu da svobodo, katero pa otrok nato v življenju jemlje kot samoumevno, normalno. Mamin odziv in sprejemanje otrokove potrebe, da je lahko svoboden, da vtis, da je površna in ne preveč navezana na otroka, a to je le njen odziv na otrokovo potrebo in obnašanje, saj otrok nikoli ne bo sprejel počasnosti in omejitev v življenju. Torej, če otroku mama zagotovi potrebno svobodo, jo lahko drugi vidijo kot površno ali na trenutke odsotno. Če pa se mama bori z otrokom in mu postavlja meje, bo naletela na velik otrokov odpor, predvsem preko ostrih, lahko celo žaljivih besed. Po mamini reakciji na take besedne napade, bo otrok mamo lahko videl kot osebo z ostrim jezikom, ne sebe. Vendar pa tak otrok mamo dojema kot dober vir informacij in kot dragocenega učitelja. Otrok vedno ve, da se lahko uči od nje, in njegova radovedna Luna v Dvojčkih je navdušena nad mamo kot osebo, saj z njo lahko bistri svoj um in brusi “mentalne kremplje”. Ker zna mama takega otroka vključiti v razne igre, pogovore ali kakršnekoli mentalne igre, jo otrok vidi kot zelo inteligentno, ostrega uma, bistrih misli ali pa vsaj kot nekoga, ki mu je vedno na voljo za klepet.  

Otrok z Luno v Raku  

Otrok vidi svojo mamo kot nekoga, ki gre v svojem življenju skozi veliko čustveno izčrpljujočih dogodkov, mama večkrat pristane v situacijah, ki nenehno preizkušajo njeno čustveno moč. Otrokova potreba po njeni materinski vzgoji ustvari globoko čustveno povezavo med njim in njo, ta vez pa mu daje vpogled v njene čustvene vzpone in padce. Tak otrok je zelo osredotočen na mamo in ker mu mama, ko je sama v bolečini, ne more dati pozornosti, ki bi si jo želel, tak otrok skoraj čuti mamino bolečino. Zaradi otrokove potrebe po čutenju mamine ljubezni, želi otrok mamo videti kot občutljivo in skrbno, in kadar ni, je lahko njegova reakcija na to zelo močna. Tudi zgolj namig zavrnitve z mamine strani lahko povzroči otroku velik čustveni pretres. Bolečino mamine zavrnitve, ki je lahko le začasna, izven maminega zavedanja ali pa celo za otrokovo dobro, lahko otrok reflektira nazaj na mamo, ker je preveč boleče, da bi si priznal, da so ti občutki dejansko njegovi. Otrok dojema, da ti občutki, ta bolečina, morajo biti mamina krivda, saj sicer ne more funkcionirati. Tako mama lahko postane v otrokovih očeh zlobna oseba, ki ga hoče namerno prizadeti, čeprav je otrok po vsej verjetnosti le zaslepljen z lastno bolečino. Sicer pa je tak otrok močno navezan na mamo in jo potrebuje v svojem življenju, da skrbi zanj. Za otroka mama pomeni steber in se na njo močno zanaša, vendar pa to ni enosmerno. Tudi otrok je vedno tam za mamo.  

Otrok z Luno v Levu

Tak otrok čuti močno prisotnost mame – v dobrem in slabem. Mama je namreč zelo ekspresivna in jasno izraža svoje prave občutke. Otrok vedno ve pri čem je, ker mama vedno takoj pove, kaj ima v mislih. Mama ima lahko tak pristop do otroka zato, ker je tudi otrok zelo neposreden do nje. Otrok napreč brez težav reče oziroma pove mami, da se je zlagala in nima težav s tem, da ji reče, da se ne vtika v njegove zadeve ali pa, ko odraste, naj ga nima več za otroka. Ta neposrednost izvira iz visokega ponosa, ki ga nosi otrok v sebi, in podžiga potrebo po tem, da se ohranja ravnovesje moči v tem odnosu. Torej, ko mama izvaja pritisk nad otrokom, se ta ne boji dvigniti glas in mami povedati, kaj si o določeni zadevi oziroma o njenem ravnanju misli, ne glede na to, kaj mama pripoveduje in ne glede na to, kako ravna z njim. Po drugi strani pa ima tak otrok tudi močno željo po tem, da ga ima mama rada. Torej otrok ves čas nekako balansira potrebo po tem, da ohranja oziroma uveljavlja svojo moč, s potrebo po tem, da je sprejet in (pri)ljubljen.  

Otrok z Luno v Devici

Tak otrok se že kot majhen lahko zaveda dinamike dajanja in sprejemanja v odnosih. Otrokov občutek, koliko mama naredi zanj in kako dobro poskrbi zanj je zelo močen. Mati težko izpolnjuje otrokova pričakovanja in včasih je celo čutiti, da ne zna zadovoljiti otrokovih potreb. V takih situacijah se zato mama lahko zdi preveč površna. Za otroka zna biti zelo neprijetno, ker mu mama ni na razpolago vedno, ko jo potrebuje. Otrok ima lahko občutek, da mamo od njega oddaljuje njena želja po več svobode, kar da otroku lahko občutek, da je bolj odrasel kot ona. Hkrati pa mamina potreba po svobodi, daje svobodo tudi otroku, ki jo potrebuje, tudi če se tega ne zaveda. Nezavedno si otrok želi, da je odnos z mamo točno tak kot je. Otrokova Luna v Devici je kritična že po naravi in je skoraj nemogoče, da bi kdorkoli lahko dosegal njegove standarde, kaj šele tako pomembna oseba v njegovem življenju kot je njegova mama. V otrokovi mladosti je mama središče njegovega sveta, ker je pač njegov fokus usmerjen na njo in otrokova kritična narava ne more drugega kot analizirati vsako njeno dejanje in akcijo. Vendar pa otrok kljub močnemu občutku za iskanje maminih pomanjkljivosti, le-te sprejema kot del nje.  

Otrok z Luno v Tehtnici  

Mama takega otroka ima določene standarde za svoj odnos z njim, ki so jasno opredeljeni in razumljivi. Mama ima določena pričakovanja, za katera vedno predvideva, da jih bo otrok izpolnil, in po navadi tudi jih. Vendar, ne da bi se otrok zavedal, je dejansko on tisti, ki dela na tem, da se definirajo ta mamina pravila, da si zagotovi, da bo vedno obravnavan pravično in prijazno ter da bo mama vedno tam zanj. Otrokova pričakovanja in reakcije na obnašanje mame služijo vzpostavitvi protokola glede odnosa z njo, ki ohranja miren odnos med njima. Sčasoma vsak razume svojo vlogo in oba vesta, kakšno obnašanje ohranja pravičen odnos med njima in s tem tudi ohranja mir. Čeprav se lahko zdi njun odnos na momente zelo formalen in strukturiran, obema daje neko vrsto ugodja, ker vesta, da če bosta oba sledila pravilom, bosta oba srečna. Je pa otrok ves čas taktično previden, da ohranja določeno stopnjo kontrole v tem odnosu, tako da lahko ohranja svojo mamo blizu, po drugi strani pa še vedno lahko sprejema lastne odločitve. Mama globoko v sebi ve, da otrok to počne.

Otrok z Luno v Škorpijonu  

Mama takega otroka zasipa z svojimi čustvi bolj kot se sama zaveda. Otrok čuti, da mama skrbi zanj zelo intenzivno, ampak je lahko včasih preblizu, ko potrebuje več svobode, je pa daleč, ko jo potrebuje blizu. Zaradi tega, ker se včasih preveč ukvarja s stvarmi, ki jih otrok želi prezreti, ki mu niso pomembne, in ker se včasih preveč vmešava v otrokovo življenje, ko ta potrebuje zasebnost, da mama večkrat vtis, da nikakor ni usklajena z otrokovim čustvenim ritmom. Ampak otrokova po eni strani strastna po drugi pa zasebna narava ustvarja to dinamiko odnosa, kar otroka v končni fazi lahko spravlja ob živce. Čeprav otrok mamo nujno potrebuje za čustveno oporo in potrebuje njeno podporo, ima po drugi strani močno potrebno po ohranjanju lastne (čustvene) zasebnosti. Mama pa težko natančno oceni, kdaj otrok potrebuje njeno bližino in kdaj mu je potrebno pustiti svoj prostor. Otrokov odpor na mamina ravnanja je za mamo lahko zelo neprijeten in se lahko nanj odzove z jezo, kar povzroči, da otrok lahko svojo mamo vidi kot agresivno in gospodovalno. Vendar pa je po vsej verjetnosti otrok tisti, ki želi obdržati kontrolo in mama le reagira na otrokova ravnanja. Torej, glede na otrokove reakcije na mamino obnašanje, jo lahko vidi kot močno zaveznico v svojem življenju, ki je pripravljena narediti prav vse, da ga zaščiti, ko ji je otrok pripravljen zaupati svoja najgloblja čustva. Če pa se otrok mami ni pripravljen odpreti in zaupati, jo lahko vidi kot manipulativno in gospodovalno.

Otrok z Luno v Strelcu

Takega otroka je težko omejevati in nadzorovati, zato ima mama kar težko nalogo pri vzgoji. Tak otrok zahteva svobodo in ta ne sme biti pogojena. Če je mama ni pripravljena dati, jo lahko otrokov boj za svobodo zelo izčrpa, saj otrok ne bo popustil, dokler je ne dobi. Otrok ima sicer občutek vzvišenosti, počuti se zelo zrel in pameten, ne glede na svojo starost. Celotno dogajanje v otroštvu otroka lahko naredi oziroma v njemu zbudi nemirni duh, saj doživlja svet skozi oči enega najstarejših astroloških znamenj. Ravno iz tega razloga lahko otrok vidi mamo kot manj zrelo kot bi morala biti. Zaradi Lune v Strelcu je otrok kritičen do mame in so mu njene napake zelo očitne. Dejstvo, da otrok vidi mamine napake, jo naredi “le človeka” v njegovih očeh in zato ne razume, zakaj bi moral ubogati njene ukaze ali zahteve, saj sta oba le dva človeka. Gledano iz otrokovega vidika, se ima mama ravno toliko še naučiti kot on, saj je mama precej nezanesljiva in nezrela. Otrok meni, da je mamina potreba po svobodi ravno tolikšna kot njegova, da si jo torej oba zaslužita, ne le ona. Mama tako lahko izpade hinavska v otrokovih očeh, ker želi, da živi po njenih standardih, ki pa se jih sama ne more držati. Še več, njena nezmožnost, da bi to dojela, jo v otrokovih očeh naredi zelo naivno in zato se otrok lahko še bolj počuti, da bi res moral biti sam odgovoren za svoje življenje.  

Otrok z Luno v Kozorogu

Tako ali drugače mama otroka z Luno v Kozorogu vedno pusti, da se počuti krivega, čeprav mu ni jasno zakaj. Ni nujno, da to naredi zelo neposredno, lahko to krivdo previdno vtke v svoje komentarje, v svoje besede. Ali pa se otroku velikokrat zdi, da ima mama res zelo težko življenje, kar vedno nekako ubije ali zamegli otrokovo radost in veselje, saj naj bi bile mamine stiske res hude. V vsakem primeru mama otroka nadzoruje s krivdo, ker si otrok z Luno v Kozorogu ne more pomagati, da z mamo ne bi sočustvoval, ne glede na situacijo oziroma trpljenje v kakršnem se znajde. Kajti otrok v resnici ve, da je v svojem bistvo dobra, ne glede na njeno obnašanje. Mama vedno postavlja delo pred igro in nikoli ne preneha delati načrtov za prihodnost. Je tudi zelo varčna, saj se zaveda, da se vedno lahko zgodi najhujši scenarij. Otrok ima močno željo, da bi mami lahko pomagal in vedno verjame, da ona naredi res vse v njeni moči, da bi mu zagotovila vse najboljše. Na neki ravni pa ima otrok vedno občutek, da če bi mama naredila le nekaj malih sprememb v svojem življenju, bi ji bilo veliko lažje, a tega nikoli ne naredi oziroma se to nikoli ne zgodi. Mama vidi otrokovo sposobnost, da se vede odraslo, da je zelo zrel in se zato pogosto zanaša na njegovo praktično in čustveno podporo. 

Otrok z Luno v Vodnarju

Otrokova čustvena zrelost in moč se v celoti razvije že v mladih letih, tako mu je sposobnost mame, da mu pomaga rasti in njen podpora skoraj nepotrebna, zato je lahko otrokov odnos z mamo nekoliko bolj oddaljen oziroma nista tako navezana drug na drugega. Otroku se zdi, da ne potrebuje crkljanja, v katerem toliko otrok tako uživa. Dejansko se otroku zdi, da to crkljanje bolj potrebuje mama. Vendar otrok to opazi intelektualno, ne čustveno. Zato ne bo otrok tisti, ki bo z mamo jokal, šel k njej po tolažbo in imel z njo globoke pogovore. Tak otrok mame raje ne obremenjuje s svojimi problemi. Otrok da mami prostor oziroma svobodo, da živi svoje življenje in čas, da se sama razrešuje svoje probleme. Otroku se zdi skoraj čudno, če ga mama okrega ali ga obravnava kot otroka, saj vidi celotno stvar kot zelo neumno in nepotrebno. Otrok se namreč točno zaveda, kdaj stori nekaj, česar ne bi smel in mamin poskus, da ga vodi po pravi poti je sicer v večini primerov dober, a k ničemer ne pripomore. Mama takega otroka pa sicer hitro dojame, kako zrel je dejansko njen otrok in ga začne obravnavati bolj kot sebi enakega (ne glede na njegovo starost).  

Otrok z Luno v Ribah

Otroku se zdi, da mama vedno rešuje oziroma premaguje določene težave. Njena čustvena moč, ki ni vedno jasno izkazana, ji pomaga skozi življenje. Žrtvovanja, ki jih naredi za otroka in družino, jih naredi, ker tako čuti, da mora in za to ne pričakuje nobene zahvale. Vendar pa jo ravno ta žrtvovanja nekako odmaknejo stran od otroka. Otrok v mladosti sprejme to njeno obnašanje in zaradi tega hitro odraste. Zaradi vsega, s čimer se mora mama ukvarjati, je noče preveč obremenjevati še s svojimi problemi. Otrok je dovolj močan in oziroma zrel, da se sam lahko spopade z večino problemov in težav, zaradi česar ga mama spoštuje. Vendar pa si otrok včasih želi, da bi bil lahko vsaj včasih bolj nemočen otrok, za katerega bi mama poskrbela. Ne glede na to, da je otrok čustveno močan, stabilen, bi si včasih želel, da bi se lahko zanesel  oziroma oprl na mamo namesto tega, da je vedno močan otrok, kot mama od njega pričakuje. Včasih se tako zdi mama zatopljena v svoj svet, ki tako otroka pušča, da je zatopljen v svojega. Otrok pa ni vedno prepričan, da se mama tega zaveda in ima lahko občutek, da je zaradi tega na čase malo izgubljen.    

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s